Μια παράσταση που με γέλιο, μουσική, κοστούμια και σκηνικά καταφέρνει να φέρει τα παιδιά κοντά στη ζωγραφική και στα αριστουργήματα της τέχνης με απλό και παιχνιδιάρικα απλό τρόπο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

το «ΠΡΟΣΟΧΗ! ΧΑΘΗΚΑΜΕ ΣΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ» είναι μια περιπέτεια με ηθοποιούς, κούκλες, πίνακες, και ζωγραφιές, όπου μπροστά στα μάτια των παιδιών φιγούρες και ζωγραφιές ζωντανεύουν και ξεπηδούν από τους πίνακες και μας διασκεδάζουν, μιλώντας με τα παιδιά τραγουδώντας μαζί τους, χορεύοντας και παρασύροντας τα σ’ ένα ταξίδι από τον ένα πίνακα στον άλλο. Έτσι διάσημοι πίνακες του Ντέγκα, του Γκωγκέν, του Μονέ, του Καραβάτζιο, του Μποτιτσέλι παρουσιάζονται μπροστά μας και μας αφήνουν να τους απολαύσουμε.
Κάθε πίνακας έχει μια ιστορία να μας πει, ένα παραμύθι. Και μας το λέει με παιχνίδι, χορό και τραγούδι. Η παράσταση δίνει μεγαλύτερη σημασία στην Ελληνική ζωγραφική του Λύτρα, του Γύζη, του Ιακωβίδη και τελειώνει με ένα χορό όλων μαζί,
παιδιών και ηθοποιών. Η παράσταση στοχεύει και το πετυχαίνει να διασκεδάσει τα παιδιά φέρνοντας τα έργα τέχνης των μεγάλων ζωγράφων πολύ κοντά μας, αποφορτίζοντας τα από τα βαρύγδουπα νοήματα που η Ιστορία της τέχνης τα έχει φορτίσει και κάνοντας τα με παιχνίδι, διάλογο, τραγούδι και χορό πολύ οικεία στα παιδιά. Τα εξοικειώνει έτσι με αριστουργήματα που ενδέχεται πολλά από τα παιδιά να μην τα απολαύσουν ποτέ.
ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ, ένα θέατρο που φέτος μπαίνει στα 32 χρόνια της πορείας του, έτσι εννοεί το θέατρο για παιδιά. Διασκεδαστικό αλλά και ωφέλιμο. Ψυχαγωγικό αλλά και εκπαιδευτικό.

Κείμενο/Σκηνοθεσία ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ
Σκηνικό/κοστούμια  ΜΙΚΑ ΠΑΝΑΓΟΥ
Μουσική/τραγούδια ΧΡ. ΞΕΝΑΚΗΣ
Παίζουν  Αντα ΚΟΥΓΙΑ, Αγγελική ΧΑΝΤΖΗ

Ημερομηνίες-Οργάνωση παραστάσεων    2108656004

Το ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ έχει δημιουργήσει ένα πλήρες εκπαιδευτικό υλικό προτείνοντας θεατρικά παιχνίδια, θέματα δημιουργικής απασχόλησης και δραστηριότητες κα το δίνει δωρεάν στα σχολεία και στους δασκάλους για να συνεχίσουν την παιδαγωγική δουλειά και μετά την παράσταση

Περίληψη

Η Φλώρα ψάχνει να βρει την αδελφή της την Λίζα. Το έχει σκάσει από ένα πίνακα
του Ντεγκά. Σήμερα βρήκε να το σκάσει από το σπίτι που η Φλώρα έχει τα γενέθλια της. Πως θα τα γιορτάσει? Η Μητέρα της διαβάζει εφημερίδα (πίνακας του Ιακωβίδη) και την παρατάει για να ετοιμάσει πρωινό. Αλλά η Φλώρα δεν έχει καιρό κάνει την προσευχή της στην Παναγία (πίνακας του Μποτιτσέλι) και βγαίνει στο δρόμο για να ψάξει και να βρει την αδελφή της. Σε θάλασσες (πίνακάς του Μανέ) σε βουνά (πίνακας του Γκωγκέν) και σε λίμνες περιδιαβαίνει με παρέα το «ξωτικό των χαμένων πραγμάτων» (από πίνακα σε πίνακα) και ρωτάει όποιον βρει αλλά η Λίζα πουθενά, άφαντη. Μια τσιγγάνα (πίνακας του Καραβάτζιο) που τάχα λέει την μοίρα, εμφανίζεται και κάνει πως τα ξέρει όλα. Δεν ξέρει τίποτα όμως και όλο ρωτάει τους μικρούς θεατές να της πουν για να μην γίνει ρεζίλι. Με τα πολλά η Φλώρα μαθαίνει ότι η Λίζα έφυγε για να πάει να βρει μια ορχήστρα που θα παίξει μουσική στα γενέθλια της αδελφής της. Και πράγματι τη βρίσκεί. Αλλά ποια ορχήστρα βρήκε? Του Νικηφόρου Λίτρα η του Ιακωβίδη? Έχει σημασία διότι η μία δεν ξέρουν τα λόγια και τους στίχους των τραγουδιών και η άλλη χρησιμοποιούν ….ποτιστήρια σαν τρομπέτες. Χριστέ μου τι γενέθλια είναι αυτά που θα γιορτάσω σήμερα? Αναρωτιέται η Φλώρα (από τον πίνακα του Ντεγκά). Το πάρτι όμως γίνεται και τελειώνει με χορό και τραγούδι από όλα τα παιδιά. Μέσα από τη δράση, το τραγούδι και το χορό των ηθοποιών, μέσα από το διάλογο και την συμμετοχή τους με τα παιδιά, παρουσιάζονται με όμορφο και παιχνιδιάρικο τρόπο, μεγάλοι πίνακες που οι ηθοποιοι ενθαρύνουν τα παιδιά να δουν τις λεπτομέρειες (τοπία και πρόσωπα). Το ίδιο γίνεται και με τις προβολές σε οθόνη από προτζέκτορα και κάμερα που λειτουργούν κατά την διάρκεια της παράστασης.

Πίνακες και εκπαιδευτικό υλικό για τους δασκάλους είναι στη διάθεση σας. Ζητήστε τα μας και θα σας τα στείλουμε