ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΤΟ ΣΕΝΤΟΥΚΙ

Βράδυ αργά και η Φιλιώ και η Αννέτα δεν έχουν ύπνο. Το αποφάσισαν. Απόψε θα ανέβουν και θα στην σοφίτα του σπιτιού τους. Εκεί υπάρχει ένα μπαούλο με παλιά πράγματα της γιαγιάς τους από τη Σμύρνη. ΤΙ έχει μέσα το μπαούλο?

Με κωμικό τρόπο ανεβαίνουν στη σοφίτα και ανοίγουν το μπαούλο.

Παλιά φορέματα, καπέλα, εσάρπες, γάντια, ομπρέλες και κυρίως φωτογραφίες και το πολύτιμο ημερολόγιο της γιαγιάς, με ιστορίες και παραμύθια από τη Σμύρνη που της άρεσε να λέει. Τα δύο κορίτσια το ανοίγουν και ξετυλίγουν μπροστά στα μάτια των παιδιών γνωστά παραμύθια από τη λαϊκή μας παράδοση, εικόνες και ιστορίες από τη Σμύρνη:

Γιατί ο σκύλος δεν χωνεύει τη γάτα και όπου την συναντήσει την κυνηγάει?

Τι συνέβη στον ψαρά που ξαπλωμένος στη βάρκα του ήθελε να ξεπεράσει τον ουρανό, να μάθει τα μυστικά του και να μετρήσει όλα τ’ αστέρια?

Πως λύθηκαν τα μάγια και ο γαμπρός, μαγεμένος από μια μάγισσα κακιά που του έδωσε ένα τεράστιο κεφάλι, έγινε όμορφο παλληκάρι και παντρεύτηκε με χορούς και τραγούδια?

Τι συνέβη με την άμυαλη και ανεπρόκοπη κόρη που δεν ήθελε να δουλέψει, να ράψει και να κεντήσει.

Με έναν τρόπο τρυφερό τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την παράδοση αλλά και με ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της πρόσφατης ιστορίας μας.

Το ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ –ευαίσθητος δέκτης των μηνυμάτων της εποχής- τιμά της ιστορία μας και με τρυφερό τρόπο υποδέχεται το 2022, εκατό χρόνια από  την Μικρασιατική καταστροφή.  Χωρίς πατριωτικές κορώνες έκανε μια μεγάλη έρευνα και δραματοποίησε παραμύθια των χαμένων πατρίδων. Η τεράστια πλούσια παράδοση της Μικρασίας και τα παραμύθια έρχεται κοντά στα παιδιά και τα διασκεδάζει με ευαίσθητο πρόσωπο.

Τα παιδιά συμμετέχουν στον γρήγορο ρυθμό της παράστασης, γελούν με τα κωμικά παθήματα των κοριτσιών ταξιδεύουν στον κόσμο των παραμυθιών, σκέφτονται και παίρνουν διδάγματα από τη λαϊκή σοφία και την ιστορία. Οι ηθοποιοί είναι κοντά τους, ζωντανεύουν τα παραμύθια, με λόγια, μουσική και video να μεταμορφώνονται μπροστά στα παιδιά και να αλλάζουν συνεχώς ρόλους. Η ιστορία και τα παραμύθια παρουσιάζονται με τρόπο απλό και εύληπτο για παιδιά. Τα βίντεο παρουσιάζουν την γιαγιά και τις αναμνήσεις της μέσα από τις φωτογραφίες και το ημερολόγιο της.  

 

Κείμενο Σκηνοθεσία ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ, Σκηνικό-Κοστούμια ΜΙΚΑ ΠΑΝΑΓΟΥ, Πρωτότυπη μουσική ΧΡΗΣΤΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ, Βίντεο-live streaming-editing ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΚΟΥΒΕΛΑΣ, Φωτισμοί ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΡΒΑΣ, Χορογραφίες ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΘΑΝΟΥ

Παίζουν, μιλούν τραγουδούν

ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΘΑΝΟΥ,  ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ