ΣΕΙΣΜΟΛΑΔΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ

Μια παράσταση που με γέλιο, μουσική, κοστούμια και σκηνικά και με έναν τρόπο τρυφερό τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον κίνδυνο του σεισμού και μαθαίνουν ότι είναι ένα φαινόμενο φυσιολογικό μια που η γη μας είναι ένα ζωντανό αστέρι που στην “κοιλιά ” της συμβαίνουν διάφορα πράγματα που δεν πρέπει να μας φοβίζουν αλλά να παίρνουμε τα μέτρα μας. Η παράσταση με πολύ παιχνιδιάρικο και διασκεδαστικό τρόπο με μουσική, τραγούδι, βίντεο μας εξηγεί και μας προτείνει μέτρα.

Ένα κοριτσάκι ετοιμάζεται να φάει το καθιερωμένο βραδινό γιαούρτι του και να πέσει για ύπνο. Το γιαούρτι όμως στο πιάτο αρχίζει να τρέμει. Και μαζί του ολόκληρο το σπίτι, και η πολυκατοικία και η γειτονιά ολόκληρη. Μα είναι δυνατόν όλο αυτό να το προκαλεί το γιαούρτι? Οι φωνές και ο πανικός από το δρόμο δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Η σκηνή θα γίνει τόπος συνάντησης διαφόρων πλασμάτων που θα έχουν μαζί της πολύ χρήσιμες και διασκεδαστικές συζητήσεις. Η μητέρα της με μια κατσαρόλα στο κεφάλι για προστασία και της λέει να βιαστεί, μετά η συμμαθήτρια της η Γιολάντα με το κινητό τηλέφωνό της που ποτέ δεν το κλείνει, μετά ένα ποντικάκι που βγήκε από την τρύπα του με σκονισμένα τα μουστάκια του. Μα γιατί κουνιέται η γη?  Με ένα βίντεο ειδικά φτιαγμένο, με κούκλες και κωμικούς διαλόγους μαθαίνουμε τι πρέπει να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις. Μέχρι που στο τέλος – ω του θαύματος- στο δωμάτιο – έρχεται ο ίδιος ο Σεισμόλαδος ένα παράξενο πλάσμα που έρχεται από το κέντρο της γης και μας λέει τι ακριβώς γίνεται εκεί κάτω και τι πρέπει να κάνουμε εμείς εδώ πάνω. Χρησιμοποιώντας μπισκότα, φρυγανιές και… σαντιγί μας εξηγεί πως κινούνται οι γήινες πλάκες και γιατί εμείς κουνιόμαστε

Τα παιδιά συμμετέχουν στον γρήγορο ρυθμό της παράστασης, γελούν με τα κωμικά παθήματα των ηρώων. Η παράσταση παίζεται και σε live streaming.

Κείμενο/Σκηνοθεσία ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ
Σκηνικό/κοστούμια  ΜΙΚΑ ΠΑΝΑΓΟΥ
Μουσική/τραγούδια ΧΡ. ΞΕΝΑΚΗΣ
Video   Γιώργος ΑΛΕΞΙΟΥ
Παίζουν  ΝΑΤΑΛΙ ΦΛΟΥΡΗ, ΤΑΤΙΑΝΑ ΑΡΚΟΥ

Ημερομηνίες-Οργάνωση παραστάσεων    2108656004

Η παράσταση μεταφέρεται και παρουσιάζεται σε LIVE STREAMING χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία(4κ πολλαπλές κάμερες, επαγγελματικός φωτισμός και τέλεια μικροφωνική κάλυψη) ώστε η εικόνα και ο ήχος να είναι άρτιοι. 

Τα παιδιά/η τάξη δεν μετακινούνται ΚΑΘΟΛΟΥ από το χώρο του σχολείου. Παρακολουθούν ανά τμήμα (ή από το σπίτι σε περιόδους τηλεκπαίδευσης). 

Οι ηθοποιοί μας βρίσκονται και παίζουν ζωντανά στη μεγάλη σκηνή του  θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ  με όλα τα τεχνικά μέσα που προσφέρει ένα σύγχρονο θέατρο όπως το δικό μας.

Οργανωμένες παραστάσεις για τα σχολεία ζωντανά η σε live streaming

Το θέατρο ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ ένα θέατρο για παιδιά σας προτείνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παραστάσεων και εκδηλώσεων για παιδιά ειδικά διαμορφωμένων και με πολλές επιλογές για την περίοδο του COVID που διατρέχουμε. Έχουμε εκπονήσει ένα πλήρες σχέδιο οργάνωσης των παραστάσεων ώστε σχολεία/εκπαιδευτικοί να έχουν πολλές επιλογές και να επιλέξουν αυτήν που ταιριάζει στο προφίλ του δικού τους σχολείου και της δικής τους τάξης.

Πιστεύουμε  ότι το θέατρο για τα παιδιά είναι ένα πολυσήμαντο γεγονός και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δεν πρέπει να αποκλειστεί. Μεγαλώνουμε και γαλουχούμε παιδιά (ανθρώπους δηλαδή) και η φαντασία, η ευαισθησία, οι πλούσιοι ορίζοντες (η ανθρωπιά σε τελευταία ανάλυση) που προσφέρει το θέατρο δεν πρέπει να λείπουν από την εκπαίδευση και την καλλιέργεια τους.

Τα μέτρα για τον COVID-19 και η ευθύνη μας απέναντι στην υγεία όλων

Ο προβληματισμός του Αερόπλοιου ήταν μεγάλος, οργανωμένος συστηματικός και πιστεύουμε αποτελεσματικός στον τομέα της ασφάλεια παιδιών, εκπαιδευτικών και ηθοποιών.

Γνωρίζουμε το πρόβλημα στην ρίζα του και από τον Μάρτιο μέχρι τώρα δεν εφησυχάσαμε  καθόλου. Ερευνήσαμε, ρωτήσαμε ειδικούς και καταλήξαμε σε μια δέσμη λύσεων που οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διαλέξουν την καλύτερη σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της τάξης και του σχολείου τους.

Έτσι σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας προτείνουμε :

  1. Τα παραμύθια της οθόνης : Είναι η νέα πρωτοβουλία του θεάτρου ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ ειδικά για την περίοδο της πανδημίας. Τα παιδιά βλέπουν μία ζωντανή σε παρόντα χρόνο παράσταση (όχι μαγνητοσκοπημένη κονσέρβα) από τους ηθοποιούς μας που βρίσκονται στο θέατρο. Η παράσταση μεταφέρεται με LIVE STREAMING χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες ώστε η  εικόνα και ο ήχος να είναι τέλεια.

Τα παιδιά/η τάξη δεν μετακινούνται ΚΑΘΟΛΟΥ  από το χώρο του σχολείου.
Οι ηθοποιοί παίζουν στον φυσικό τους χώρο με όλα τα μέσα που προσφέρει ένα σύγχρονο θέατρο όπως το ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ, ντυμένοι με τα κοστούμια τους ,στο σκηνικό τους, με τους φωτισμούς της παράστασης, μακιγιάζ κ.λπ.

Η διαδικτυακή σύνδεση και όλος εξοπλισμός γίνεται από μας, όπου ένας άνθρωπος τηρώντας όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις, έρχεται εγκαθιστά οθόνη, κομπιούτερ και προτζέκτορα και αποκαθιστά την σύνδεση μεταξύ σχολείου και θεάτρου. Ο άνθρωπος αυτός αποχωρεί  όταν τα παιδιά είναι στο χώρο η αν ο χώρος το επιτρέπει βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση. Όταν η παράσταση τελειώσει και αδειάσει η αίθουσα απεγκαθιστά τον εξοπλισμό και φεύγει.

Οι  παραστάσεις του ΑΕΡΟΠΛΟΙΟΥ που θα παίζονται  μέσω live streaming έχουν αυξημένο το μέρος της διάδρασης. Οι ηθοποιοί μιλάνε πολύ συχνά με τα παιδιά κατά την διάρκεια της παράστασης ώστε τα παιδιά να έχουν άμεση επαφή μαζί τους και με την παράσταση και τίποτα να μην μοιάζει με την τηλεόραση, με την παρακολούθηση μιας κινηματογραφικής η videoσκοπημένης εκπομπής. Η εγκατάσταση στο σχολείο είναι πολύ απλή και γρήγορη. Με αυτές τις συντονισμένες κινήσεις τα παιδιά παρακολουθούνε ένα θεατρικό event με όλες τις παραπάνω παραστάσεις χωρίς να διατρέξουν κανένα κίνδυνο ούτε τα ίδια ούτε και οι εκπαιδευτικοί που πράγματι έχουν μεγάλη ευθύνη.

  1. Παραστάσεις στο θέατρο : Τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα υγειάς το θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ απολυμαίνεται κάθε μέρα λίγο πριν υποδεχθούμε το σχολείο. Έτσι τα παιδιά μπαίνουν σε ένα ασφαλές χώρο που τηρούνται οι αποστάσεις με τους ηθοποιούς και όλο το υπόλοιπο προσωπικό.

Επιλογή θεατρικών σκηνών και χώρων. Οι παραστάσεις μπορούν να γίνουν σε δύο χώρους. Το θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ διαθέτει δύο θεατρικές αίθουσες. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν επιλέξουν είτε το μεγάλο μας θέατρο χωρητικότητας 180 θέσεων είτε το μικρό χωρητικότητας 60 θέσεων. Και οι δύο χώροι είναι χωρισμένοι σε δύο τμήματα με μεγάλο διάδρομο στη μέση ώστε ο διαχωρισμός των παιδιών να είναι αποτελεσματικός και στην περίπτωση που έρθουν περισσότερα του ενός τμήματα να μην υπάρχει γειτνίαση των παιδιών και των τμημάτων.  Ειδικός προστατευτικός διαφανής τοίχος θα διαχωρίζει τη σκηνή από την πλατεία για επιπλέον προστασία αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Οι εκπαιδευτικοί κάνουν εκείνοι την διάταξη στην αίθουσα σύμφωνα με την δική τους επιλογή, κρίση και προτίμηση.

 Παραστάσεις στο σχολείο: Οι παραστάσεις μας είναι επί τούτου ολιγομελείς και με σκηνικά ευέλικτα ώστε να μπορούν να μεταφερθούν στο σχολείο   και έτσι το σχολείο να μην μπει στη διαδικασία να μεταφέρει τα παιδιά στο θέατρο. Αυτό έχει ένα μεγάλο οικονομικό όφελος για τους γονείς, αλλά μειώνει και την ευθύνη και τους κινδύνους που προκύπτουν από την μεταφορά τμήματος η και ολόκληρου του σχολείου σε μία άλλη περιοχή της Αθήνας. Οι ηθοποιοί που έρχονται τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας (κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους και με τα παιδιά, φέρνουν μαζί τους και τοποθετούν ένα ειδικό διαφανές προστατευτικό τοιχίο από πλεξιγκλάς το οποίο παρεμβάλλεται ανάμεσα στη σκηνική δράση των ηθοποιών και το χώρο όπου κάθονται τα παιδιά, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο ως επιπλέον μέτρο προστασίας).

 Αγαπητοί φίλοι,

Όλο αυτόν το προγραμματισμό και την προετοιμασία την κάναμε με μια σκέψη στο μυαλό μας: Ότι το θέατρο, η τέχνη οι καλλιτεχνικές δημιουργικές δραστηριότητες δεν πρέπει να λείψουν από τα παιδιά.

Την κάναμε με την βεβαιότητα ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα έχουμε συμμάχους εσάς τους εκπαιδευτικούς. Θεωρούμε ότι το δικό μας και το δικό σας λειτούργημα είναι δύο απολύτως σχετικά και αλληλοσυμπληρούμενα πεδία στην καλλιέργεια και ανάπτυξη των παιδιών.